Avatud talude päev 24. juulil. Meie osaleme!

 

avatudtalud

24. juulil toimub selline suurepärane üritus, kus talud üle Eesti avavad oma uksed ja ootavad uusi ja vanu sõpru külla :).

Sellel aastal siis teeme meie ka nii. Kogu info kõikidest pühapäeval ukse avavatest taludest leiab aadressilt http://www.avatudtalud.ee/, aga meie talus toimuva kohta annaksin siin ka veidi põhjalikuma ülevaate.

Kell 11.45 võtab Margus endale huvilised sappa ja teeb ühe ringkäigu tootmisosas. Näeb masinaid ja üle tee karjamaal olevaid lehmi.

Kell 12.00 on võimalus neil, keda laudalõhn peletab, sättida ennast noore perenaise köögis kuulama-vaatama kuidas kogenud perenaine Merike pärmitaigent teeb.  Et nüüd küll mitte ära sõnada (sest pärmitaigen on selline peenike värk, mis vahest mitte välja ei taha tulla), siis ema Merikesel tuleb see küll alati väägade häste välja.

Kell 13.00 annab perepoeg Rasmus kontserdi. Ta ei ole veel täpsemalt teada andnud, mida ta laulda kavatseb, aga selleks on veel aega ka :).

Kell 13.45 võtab mõni peremeestest (kas Margus või Peedu) jälle endale huvilised sappa ning teeb ringi laudapoolel.

Samal ajal jätkab Merike vanadele või uutele huvilistele pärmitaigna õpituba, kus selle hetkeni kerkinud taignast hakatakse kaneelikukleid valmistama.

Kell 14.30 algab pärlikeede õpituba rahvarõivatoas minu ehk siis noore perenaise Tiinaga. Arutame läbi, milliseid ehteid üldse rahvarõivaste juurde kanti ning vaatame, millises piirkonnas milliseid helmeid armastati. Igaüks saab endale töötoas meisterdada rahvarõivaste juurde sobiva helmekee. Töötoa maksumus on 10€ ning kuskil (tõenäoliselt müügileti juures) peab ennast eelnevalt ka registreerima, sest olen praegu pärlite hankimisel arvestanud kuni 15 osalejaga.

Kell 15.00 jalutavad peremehed jälle huvilistega ringi.

Samal ajal toimub lastele ka vanaema muusikatund õunapuude all, kus Merike ja meie oma talu lapsed huvilistega laulavad ja mängivad.

Ning päeva lõpetab kell 16.00 algav rahvatantsuansambel Tarbatu kontsert, mille käigus on huvilistel võimalus kaasahaaravat rahvatantsu nautida, veidi ise kaasa tantsida ning kui õnneks läheb siis mõnes tantsus ka Tarto talu perenaist ja peremeest tantsimas näha.

 

Ja lisaks kõigele sellele, on veel need asjad, mis läbi terve päeva toimuvad või avatud on:

Avame garaažis rahvarõivanäituse  “Ühe pere rahvarõivad”, kus siis mina kogu oma kollektsiooni välja laon ning minu ema, õde ja ämm oma rahvarõivad vaadata toovad.  Kui ma nüüd kõige selle ettevalmistamisel jõuan, siis on mul plaan selles toas ka väike müügilett üles panna, kuhu tahan teha väiksemaid rahvarõivakomplekti esemeid müügiks. Kindlasti saab aga osta minu koostatud raamatut “Rahvarõivaid Vooremaa veerelt“.

Avame õue peal kohviku või peaks ütlema piimaku? sest otsustasime, et sellisel päeval ei paku mitte kohvi, vaid oma talu rammusat piima. Piima kõrvale saab nii soolast kui veidi magusat ja laste meelerõõmuks saab osta üdini kodus valmistatud jäätist. Kaasa saab kohvikuletist osta piima, suitsuvorsti ning naabrinaise kasvatatud kurke ja tomateid.

Lastele teeme õuele mängimisnurga, kus saab silitada vasikat, turnida mõne masina otsas ning niisama mängida-möllata. Sealtsamast stardib ilusa ilma korral ka lahtise käruga traktor, kust hea saada suuremat pilti meie külast (meie küla on erilist tüüpi – ringküla) ja põldudest. Traktorikäru sõitude algusajad paneme sealsamas olevale infotahvlile ning lastel lubame kärusse tulla koos täiskasvanuga.

Vot selline hullumeelne päev tuleb meie talus – ma loodan, et saab lõbus olema 🙂

 

 

 

One comment on “Avatud talude päev 24. juulil. Meie osaleme!

  1. Kui vähegi võimalik, siis tuleme kindlasti vaatama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.