Kertu rahvariided

Kertu valiti esindama koduvalda maakonna laulukaruselli võistlusel. Ta oli väga tubli! Ta jäi napilt koos pildil oleva neiuga teist ja kolmandat kohta jagama ning maakonda läheb esindama üks väga vahva ja krapsakas kolmas piiga.

_IGP8562

_IGP8559

Meisterdasin talle selleks puhuks rahvariided. Olgu siinkohal mainitud, et tegelikult sellises vanuses tüdrukutirtsud 19. sajandil veel triibuseelikut kanda ei saanud. Esimese täieliku komplekti saamiseks tuli neil oodata leerikoolini ehk siis kuskil 8-10 aastat. Väikesed lapsed kandsid tollal ülilihtsalid linaseid särke. Aga tänapäeval ei pea sellest tavast enam eriti keegi kinni. Pisut õigustab seda seegi, et vaadates kuidas rahvarõiva arenedes 20. sajandisse, oli lastele nendest piirkondades, kus rahvarõivaste igapäevane kandmine veel säilis, tehtud samuti täiskomplektid:

ERM Fk 90_28
Rahvrõivais naine ja laps, ERM Fk 90:28, Eesti Rahva Muuseum, http://muis.ee/museaalview/593179

ERM Fk 447_1
Muhu rahvarõivad – mees, naine ja laps, ERM Fk 447:1, Eesti Rahva Muuseum, http://muis.ee/museaalview/648691

Päris “täiskomplekti” ma talle ometi ei teinud. Särk on veidi lihtsustatud, ehk sellel on Maarja-Magdaleena särgi tegumood aga õlakuid, kätiseid ning kaelusekanti kaunistavad vaid tagid ja tikkpisted. Püvisilmapistes tikandeid ei teinud. Suuri ehteid samuti ei lisanud. Särgikaelus on kinnitatud sõltustega, kaelas on kurguhelmed ning sellest allpool pisike sõlg, mille kinkis talle vanaema Merike. Liistikut ja pärga talle selle komplekti juurde ei tee, kui üldse, siis võib-olla kunagi teen lisaks pisikese pikk-kuue ja pastlad tahan ka muretseda.

_IGP8600

Ning kuna ühel rahvarõivaste pildistmisel käis Kertu kaasas ning oli äärmiselt kurb, et teda õigete riiete puudumisel pildile ei lubatud, siis tegime koduaias pärast lauluvõistlust tema enda pildistamise sessiooni.

_IGP8571

_IGP8596

Seeliku ümber keeratud vöö on muide meie oma talu kirstuvara, seega eriti väärtuslik :)

_IGP8594

_IGP8565

_IGP8581

_IGP8576

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>