Maarja-Magdaleena rahvariided

Tarto talu asub endise Maarja-Magdaleena kihelkonna aladel (kuigi praegu kuulume Palamuse valla haldusterritooriumile), seega siis tegin kaks aastat tagasi ka Maarja-Magdaleena rahvariided.

Ma ei ole veel enda tehtud riideid ametlikult presenteerinud. Aga kuna nad on nüüd piltidena jõudnud ka rahvaroivad.folkart.ee lehele, siis näitan neid siingi. Kõikide minu komplekti fotode autor on Sandra Urvak ning pildid on võetud sellelt samalt lehelt.

Maarja-Magdaleena jääb rahvarõivaste mõttes Põhja-Tartumaa piirkonda (tänapäeval jääb enamus sellest vanast kihelkonnast Jõgevamaa aladele) ning komplekti osadeks on särk, pikitriibuline kurrutatud seelik, kampsun, kirivöö, kaks sitsiriidest põlle, tanu, kahed tanulindid ning ehted.

Võiks ütelda, et pärast rahvarõivakoolis käimist, on minu isiklikuks hobiks saanud internetist erinevate rahvarõivaste materjalide otsimine. Olen juba nagu paadunud põllekanga või rahvuslike helmeste või nööpide või slehvide koguja. Eelmisel pildil ongi näha põll, mille tegin juba rahvarõivakoolis. Kuna see sai tehtud ühest kaltsukast leitud suurest seelikust, siis on see põll tegelikult pisut-pisut lühem, kui ta peaks olema. Hea tava on see, et põlle alläär on seeliku äärest 10cm kõrgemal. Kõige raskem osa selle põlle juures oli ühendada kaks suuremat juppi, mis seeliku harutamisel sain, nii et poleks aru saada, et tegemist pole ühes tükis kangaga. Katsetasin ning lõin mingi imemeetodi kasutades maalriteipi…
Järgmise põlle kangas aga on leitud internetiavarustest:

ning tegelikult meenutab see palju rohkem originaali mustrit:

http://muis.ee/museaalview/558553
http://muis.ee/museaalview/558553

Ja kummagi põlle juurde kannan tavaliselt ka erinevaid tanulinte (kahte tanu ei ole veel jõudnud teha)
Roosa põlle juurde neid:

Ja sinise juurde neid:

Ja siin üks pilt näha lähemalt ehetest ja tanupitsist ja särgikäisest ka:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>