Vana kapi kiire uuenduskuur…

Olles kuus kuud tagasi kolinud korterist majja, on igasse tuppa jagunud natukene vähem mööblit kui vaja. Kõige suurem puudus oli kappidest. Eilsega sai see mure jälle pisut lahendatud ning ühest kapitust toast sai Kapiga tuba.

Et kõike algusest alata (või vähemalt sellest algusest, mida mina tean), siis elas see kapp kunagi Vana-Kariste koolimajas, kus tema sees hoidis oma kõikse ilusamaid kleite kooliõpetajanna Marie. Kapi taga aga magas tema ämm, saades selle kapi abil endale privaatsema nurga, mis varjas tema voodit. Edasi kolis kapp Saaremaale. Sinna jäi ta päris pikaks ajaks ning seal sai ta endale minu kuldsete kätega vanais abil sellise nõukogudeaegse pruun-vanaroosaka värvikuue ning uue asukoha kitsas koridoris. Minu mälestus sellest kapist algabki sealt, kus tema väga raskesti käivates puitsahtlites hoiti vanu ja naljakaid jalanõusid ning ülemises sisesahtlis midagi eriti põnevat – vanaisa spordivõistluste medaleid. Aga seda aaret lubati vaadata vaid haruharva. Nüüd mil vanaisa enam pole leidis kapp tee siia.

Õigupoolest väärib sellise ajalooga kapp korralikumat restaureerimist (ning see meil tegelikult plaanis ongi) aga samamoodi vajas kappi ka ühe väikese tüdruku tuba. Ja nii saigi kapp siis vahepealse kergema uuenduskuuri, kuniks tuleb oodata korralikumat restaureerimist.

Selleks, et teha mida mina tegin, tuleb otsida kummikindad ja üks lapp, mille võib pärast ära visata.
Siis tuleb ühte purki segada kokku vett ja värvi.
Meil oli remondist veel igasuguseid värve järgi ja nii ma segasin sortsukese selle toa roosat, kuhu kapp läheb, siis juurde samapalju hele-heledat roosakat värvi, mis muidu köögiseintel, ja siis vähemalt samapalju või veidi rohkemgi vett.

_IGP7298

Noh ja siis selle möginaga hakkadki kappi nagu lapiga pesema. Võtad natukene möginat ning hõõrud laiali, siis võtad veel natukene ja hõõrud jne

_IGP7289

_IGP7294

Hea on teha üks kiht ära ning siis vaadata ja hinnata, kas sai piisavalt hele. Trikk ongi selles, et kuivades vee osa värvist aurab ära, jättes sellise armsa hajutatud ja õrna kihi heledamat värvi. Mina igatahes tegin teise kihi ka peale.

_IGP7306
Ning ärge seda vaadake, et ma kapinupu ära plökerdasin, plaan on esmaspäeval Tartust ilusad portselanist nupud osta, sest teine must nupp niikuinii pikka transporti saarelt mandrile üle ei elanud.

_IGP7301

Inglise keeles kutsutakse seda tehnikat “white-wash” ning tegelikult sama tegin ma ka oma magamistoa seintele… Aga kui seinte valge-pesemine on selline suuremat sorti ettevõtmine, siis kapi pesemine võtab aega täpselt samapalju kui niisama põhjalik lapiga küüriminegi võtaks.

_IGP7302

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>