Muhu põll – eeltöö

Mu oranžidel Muhudel on nii mõnigi ese veel puudu ning järgmisena tahaksin valmis teha uue põlle. Sain otse Muhust sõbraliku kommentaari, et see põll, mis mul sellel pildil ees, on liig lühike:

05-IMGP2417

Ja õige ta ju ongi, sest see põll jõudis minuni koos nõukogude ajal valmistatud komplektiga, kus seelik palju lühem, kui mu oranž seelik.

Sajandivahetuse seeliku juurde on enamasti tehtud telgedel kootud triibulised oranžid põlled (nagu siin ja siin ja siin jne) aga mind on hakanud väga huvitama, mis vairante veel oli. Ja kummaline isikiklik hobi on juba Maarja-Magdaleena komplekti põllekanga otsimisest saadik kammida läbi interneti ning otsida võimalikult sarnaseid ilusaid põllekangaid (ja tanupaelu muidugi ka). Seega, mind hakkasid väga huvitama lilleriidel ja muud Muhu põlled. Kolm kangast olen endale juba tellinud ka, millest üks on kohale tulnud (see viimane), teised veel kuskil postiteedel rändamas:

 

Replica of a printed cotton swatch for 18th century reenactors, historic interior designs, and historic interpreters.

Täna aga kogun kokku ning jäädvustan siin blogis kõik, mida võib leida Muhu põllede kohta, jättes välja heegeldatud ning telgedel kootud kangaga põlled. Samuti ei hakka kopeerima Muhu raamatut ning seda hetekl ei sirvi.

1. Kõigepealt roosikangal põlled, mida leidsin kolm:

Esiteks umbes 1920. aastal Koguva külas tehtud postkaardifotol vasakpoolseim neiu.

Foto: http://muis.ee/museaalview/2039747

Sellele hästi sarnane roosiriidel põll on veel ERM A 681:95 (alguses arvasin, et see ongi sama põll, aga tikandit põhjalikumalt uurides tuleb välja, et ei ole)

Foto: http://muis.ee/museaalview/485440

Ja üks roosa-roosi-põhjaline põll Saaremaa muuseumist (SM _ 10211:13 T), mille valmistas Raissa Äkke Raegma külas oma leeriks 1912.

Foto: http://muis.ee/museaalview/297822

Minu meelest seesama roosa põll on ees ka sellel fotol oleval parempoolsel Võlla küla tüdrukul:

Foto: http://muis.ee/museaalview/2175445

2. Siis edasi muidu mustrilisel sitsiriidel põlled.

Kõigepealt ERM 14228, tumepunasel riidel põll, kus alane on kaunistatud kardpaela, nööpide ja piiprellidega. Sellel põllel on ka ilus tutiga pael.

Foto: http://muis.ee/museaalview/658178

Siis üks Vabaõhumuuseumi põll EVM E 270:17. See on kauni roosakas-punase neerujoonega mustril põll, kus alane kaunistatud nööpide, ristpistetikani, piiprellide, vingupaela ning pitsidega. Muisi on sissekanne tehtud kui tööpõll. Teisel pool beežikas sitsivooder.

Fotod: http://muis.ee/museaalview/992707

Siis põll ERM A 566:5, mille kohta rohkem midagi muis kahjuks ei lisa.

Foto: http://muis.ee/museaalview/475577

 

Siis on sellel Pääsukese fotol näha kahte sitsiriidel põlle. Vasakpoolne on triipudega, milles sule? moodi muster. Vasakult teine aga suuremate lilleklumpidega tumedam põll. (Ühevärvilised ja valged põlled koondan kokku allpool)

Foto: http://muis.ee/museaalview/606793

Need samad prouad ka veidi lähemalt ERM-is mobiiliga Pääsukese puutelauda pildistades:
IMG_20170119_140738

 

Johannes Pääsukese heinaliste fotol on ka üks sitsiriidest põll. Sellel on veel selline samast riidest diagonaalis lõigatud sats all.

Foto: http://muis.ee/museaalview/607359

Sama foto veidi suuremalt ka mobiilipildil:

IMG_20170119_140607

Ja siis veel üks lilleline põll ühelt vanalt fotolt. Siin on tegelikult pildistatud vammust, mis tehti Agripina Maiblale leeri minekuks. Aga vammuse vahelt on näha heledat siidist lillekimpudega põlle.

Foto: http://muis.ee/museaalview/2590190

Praegu muisist ei leidnud, aga ERM-is Pääsukese puutelaualt olen leidnud ka sellise foto:

IMG_20170119_140914

Ning sellel Saaremaa muuseumi fotol on näha täpilist/träpsulist tumedamat põlle.

Foto: http://muis.ee/museaalview/1208833

Ja lõpuks üks hilisem sitsiriidel põll (tikand on juba lillkirjaline), mida ma oma seeliku juurde ei tee, aga olgu ta siin üles loetletud ikkagi:

Foto: http://muis.ee/museaalview/298287

 

3. Ühevärvilised põlled.

Järgmise kategooriana loetleksin ühevärvilised põlled. Esimesena neist ERM A 282:133 tumesinine põll.

Foto: http://muis.ee/museaalview/580351

Üks tumepunane põll ERM kogudest (ERM A 569:20). Sinist ja tumepunast ongi Muhu riietele palju tehtud.

Foto: http://muis.ee/museaalview/469943

Siis üks roosa põll ERM A 681:132, millel all mõnusalt kontrastne kollane tikandipõhi, kus tikandil hobukaarikud väiksemad kui linnud :) .

Mis täpselt kaarikul toimub, on ka päris huvitav nuputada. Et kes on see sinine mees, kes kaarikut veab ning kes on see roosa seal kaarikus ning kaariku taga on mingi loomake?

Fotod: http://muis.ee/museaalview/498132

Sellel Pääsukes fotol on näha aial istuva naisel ühte ühevärvilist põlle (mis toon täpselt, on kahjuks must-valge foto põhjal raske ütelda). Aga tikandilt paistab tore hobune silma :) .

Foto: http://muis.ee/museaalview/606795

Ühevärviline põll on ka sellel pereemal (ta võib leida ka kuulsalt Pääsukese fotolt “Painaste küla pere lõunal“, aga sellel fotol on põll paremini näha)

Foto: http://muis.ee/museaalview/607353

Ja siis on veel üks heleroheline põll, mille kohta ma ei oska miskit arvata… Näiteks, et kuidas alläär täpselt tehtud on, mis need roosad träpsud seal krookeosal on jne. Dateeringut ka ei ole rohkem kui enne 1936.

Kirjeldust on niipalju kui:

Rohelisest puuvillasest kangast, kaunistatud mitmevärviliste aed- ja ristpistes erinevate motiividega tikanditega, keskkohalt laieneva värvliga, mis kaunistatud servades kollase mulineega aedpistes tikandiga ja mille vahele kinnitatud lappvoldid, alumises osas külge õmmeldud mitme vööndina kaunistatud lappvoltidega osa, mille peale üleval servas õmmeldud aedpistetega kaunistatud osa ja mille alumine serv on ümarate sakkidega ning üle tikitud sämppistetega kollase mulineega, iga ümara saki kohal ristikpiste, keskmise vööndi moodustavad tumepunase mulineega kahe reana aedpistetega tikand, millede vahel roosa lõngaga ristikpisted.

Foto: http://muis.ee/museaalview/2759408

 

4. Mustad põlled

Siis on veel päris huvitav kategooria mustad põlled, nagu sellel uhkel fotol kolmel naisel ees on. Ja see rull-tukk on ka päris huvitav asi, mis nii mõnelgi pildil silma hakkab. Just noorematel naistel, kel tanusid peas pole.

Foto: http://muis.ee/museaalview/623275

Ja musti põlli on ka muuseumides. Kõigepealt üks põll (SM _ 10387:2TSaaremaa muuseumist, mille fotol on kahjuks ainult põlle pahem pool, aga kirjeldus on järgmine.

Õmmeldud masinaga, mustast satiinist. Põlle kummaski küljes on tihedad lahtvoldid, mis on ülevalt u 3 cm ulatuses kinniõmmeldud. 1 cm laiune värvel on ühtlasi põlle paelteks, mis kinnitub otstes nööbi ja aasaga. Põlle allääres on u 3,5 cm laiune vahetükk, mille ülemisse ossa on õmmeldud u 1 cm laiune oranzh pael. Seelik lõpeb u 11,5 cm laiuse pealeõmmeldud satsiga. Oranzhi paela kohal on ristpistes tikand, mis koosneb u 2,5 cm kõrgustest üksikutest motiividest ( linnu- ja mitm. geomeetrilised kujundid; tähed M ning A). S: pikkus u 66,5 cm ja laius värvli kohalt 30,5 cm. Põlle õmbles Meida Hallikääre vanaema Mare Aljas (Soop; 6.12. 1875 – 18. 10. 1944; Tupenurme k., Neo talust). Valmistas põlle teismelisena.

Foto: http://muis.ee/museaalview/303357

Sarnane must põll on ka ERM kogudes (ERM A 1020:188). Seda põlle on kirjeldatud selliselt:

Tehnika (kinni-/ kokku-) õmblemine; tikkimine (ristpiste)
Materjal sünteetiline materjal (pael); pael (sünteetiline); puuvillane; mulinee (tikandid)
Mõõdud laius: 2.0 cm (pitsi); laius: 1.0 cm (paela); laius: 2.7 cm (värvli koos seospaeltega); laius: 85.0 cm (alumise ääre); laius: 27.5 cm (ülemise ääre); pikkus: 64.0 cm (koos poepitsiosaga); pikkus: 107.5 cm (värvli koos seospaeltega)

Mustast puuvillasest kangast, värvli otsad pikenevad seospaelteks, värvli vahel lappvoldid, põll kaunistatud mitmevärvilise mulineega ristpistes lillemotiividega tikanditega, alumises osas külge õmmeldud lappvoltidega osa, mis kaunistatud alumises servas kahe sinise pealeõmmeldud sünteetilisest materjalist poepaelaga ja musta poepitsiga

Foto: http://muis.ee/museaalview/2759407

5. Valged põlled

Selles kategoorias on kahte tüüpi põllesid. Ühed on satside ja kaunistustega ning osad siis täitsa lihtsad linased ja vaid ühe heegelpitsireaga tööpõlled.

Eesti Rahva Muuseumi kogudest leidsin muisi põhjal ühe valge põlle. ERM A 290:408 on peenikese pilurea ning satsiga valge põll. Kirjeldus ütleb põlle kohta järgmist:

Põll, valgest linasest, 65 cm pikk, alt 60 cm lai, valged 0,5 cm laiused põllepaelad, alumisse äärde õmmeldud 7 cm laiune riba, päris põlleriide alumise ääre lähedalt jookseb üle põlle pilutuse rida, umbes 1 cm lai.

Foto: http://muis.ee/museaalview/580369

Järgnevad valged põlled, mida näha fotodelt.

Sellel fotol on kaks valget põlle, üks lihtne tööpõll ja teine, mis taga seisval neiul ees, on pakun et punase laia kandiga valge põll:

Foto: http://muis.ee/museaalview/1209161

Keskmisel naisel näha valge heegelpitsiga põll:

Foto: http://muis.ee/museaalview/623274

Üks Pääsukese foto, kus paremal nurgal seisab neiu valge satsi ja vingupaeltega kaunistatud põlles. Keskel oleva naise valget põlle pole kahjuks näha.

Foto: http://muis.ee/museaalview/606241

Teda ma pildistasin ERMis lähemalt ka:

Ja lõpetuseks paar pilti tööpõlledega ka.

Foto: http://muis.ee/museaalview/628505

Foto: http://muis.ee/museaalview/606800

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>