Sünnipäevatus vol2 ehk suur torditegu

099

Olen juba mitu aastat oma sünnipäeva torti umbes samamoodi teinud ning see aasta avastasin, et see on ikka üks paganama hea tort ning otsustasin asja ametlikuks teha ja retsepti üles kirjutada.

Eelloost veel niipalju, et tegelikult idee sain emalt, sest tema nägi kunagi möödaminnes ühel koolitusel kuidas sarnaselt tehti pisikesi koogikesi ja nüüd aastatega on sellest arenenud see, mis ta praegu on. Kui kellelgi on vaja teha sellist tõsiselt suurt torti, siis soovitan soojalt, tõesti on väga hea.

Et kõik ikka retsepti õigesti üles märkida, tegin sama torti nii enda sünnipäevaks teisipäeval kui ka Peedu juubeliks laupäeval. Ning siin toodud kogustest jätkub umbes 30-le inimesele ja natuke jääb veel järgmiseks päevaks kah.

Igavesti suur sünnipäevatort

Selle tordi eripära on see, et teda saab teha ükskõik mis kujuga ja ükskõik kui suurt, umbes samasuguse vaevaga. Käesolevas eksemplaris on tort tehtud neljakandiline ja täpselt nii suur, kui külmkappi mahub. Aga torti on võimalik teha ka näiteks suure südame kujulisena, ümmargusena jne. Tuleb lasta fantaasial lennata ja kätel käia, et täpselt õige vorm meisterdada. Kõige lihtsam on muidugi võtta tavaline pappkast (nagu siin on tehtud) või pesukauss.
Lisaks sellele, et välja tuleb otsida anum mille sisse tort teha ja ka alus, millele hiljem tõsta, tasub valmis vaadata ka see, kas on olemas külm koht (soovitavalt külmkapp), kuhu tort üleöö seisma mahub.

Eeltöö:

· Suur pesukauss või pappkast
· Suur prügikott
· Toidukile
· Vormi põhja suurune papist ketas/latakas
· Alus millele hiljem tort tõsta (pisut suurem kui tort ise)

Pane vorm suurde prügikotti, nii et kott kataks vormi servad. Aseta koti peale ning suru vormi põhja toidukilega ümbritsetud vormiga sama suur papp.
085

Põhi:
Eelmine päev

· 1kg suklaapisara küpsiseid
· 2 pk võid
· 0,5 l moosi

Purusta küpsised ja sega sulavõiga.

083

Suru karbi põhja. Vala peale ning määri laiali moos.

Täidis:
Eelmine päev

· 3 purki kivideta kirsikompotti
· 12 dl vahukoort (6 pk)
· 6 pk crčme bonjouri
· 12 supilusikat suhkrut
· 6 spl konjakit
· 4 valmis biskviit tordipõhja

Tõsta kirsid nõrguma. Vahusta vahukoor suhkruga. Tõsta vahukoore sisse ka toorjuust ning vahusta niikaua kuni tükke enam pole. Maitsesta konjakiga (või amarettoga, kuid sel juhul kasuta suhkrut poole vähem). Kalla segusse nõrutatud kirsid. Kata moosikiht ühe kihi toorjuustu- kirsi kreemiga.

Nüüd edasi lõika poest ostetud tordipõhjad spiraalselt lahti.

088

086

Tõsta spiraal-uss tordile ning hakka kerima mööda ääri. Kui ringi saad täis, määri vahele kreemi. Toimeta samamoodi kuni jõuad keskele kokku.

091

092

094

Kui nüüd selgub, et kreemi ja tordi põhja jäi üle, siis pole hullu, proovi lihtsalt veel niipalju kreemi kui võimalik tordi vahele toppida. Selleks ava õrnalt mõni koht kus arvad, et kreemi vähem sai, ning tõsta lusikaga sinna kreemi juurde.

Edasi silu servade vahelt välja tulnud kreem tordil ühtlaselt ning kata tort kilega ja silu kätega kile pealt ühtlaseks. Ühtlasi saad kõik vaikselt üle suruda, et kreem ikka oleks ühtlaselt jaotunud. Tõsta tort üleöö külma.

Glasuur ja kaunistamine:
Pidupäeva hommik

· 5 dl vahukoort
· 300g valget šokolaadi
· 500g tumedat šokolaadi
· killuke võid
· kaunistuseks nonparelle või mandlilaaste vm huvitavat, mis tumeda taustal välja paistab

Kõigepealt tõsta tort karbist või kausist välja serveerimisalusele.

Aja 2 dl vahukoort keema, tõsta tulelt ning lisa tükeldatud valge šokolaad, sega kuni šokolaad on sulanud ja mass on ühtlane. Määri valgešokolaadi kreem kohe tordile ning tõsta veidikeseks külmkappi jahtuma.

Kui valge šokolaad on tahenenud, siis pane potti ülejäänud vahukoor ja aja keema, tõsta tulelt ning sulata sinna sisse tume šokolaad ja killuke võid, lase pisut jahtuda ja pakseneda ning kata kogu tort šokolaadiga (ka küljed). Puista peale nonparelle või muud huvitavat ning tõsta peoni külma.

096

Tume šokolaadiglasuur on ka ideaalne põhi, et tordile näiteks sünnipäevalapse või pidustuse nimi kirjutada. Selleks kasuta kas sulatatud valget šokolaadi või valmista toorjuustukreem vahekorras 1 pk toorjuustu, 1 pk vahukoort (2 dl), 1 spl konjakit, 2 spl suhkrut.

HEAD ISU

111

109

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>